Bloemen op een uitvaart

Bloemenband met bloemen tijdens ceremonie bij Dudok in het park te Rotterdam tezamen met Bijzonder Vaarwel ogentroost

Mei 2023 – Joyce Aalberts

In tijden van afscheid bieden bloemen een symbolische manier voor families om hun liefde, respect en herinneringen aan de overledene tot uitdrukking te brengen. Bijzonder Vaarwel begrijpt de waarde die bloemen kunnen hebben tijdens een uitvaartceremonie. Samen met de familie verkennen we dan ook altijd vooraf de verschillende mogelijkheden. Naast traditionele bloemstukken zijn er alternatieve opties en rituelen die de betekenis van het afscheid kunnen versterken.

Een van de opties waar een familie voor kan kiezen, is een bloemenband. Een bloemenband is een band die om een kist of mand gebonden wordt. In plaats van individuele bloemstukken worden losse bloemen tijdens een ritueel, bijvoorbeeld bij binnenkomst, ingestoken in een bloemenband. Deze band symboliseert de eenheid en verbondenheid van nabestaanden. Het is een krachtig symbool van liefde en steun tijdens het afscheid nemen.

Duurzaamheid

We hechten steeds meer belang aan duurzaamheid. Gebruik maken van lokale bloemen, die geen lange reis achter de rug hebben is een duurzame optie. Een alternatief is om genodigden te verzoeken het geld dat anders aan bloemstukken zou worden besteed te doneren. Dit kan bijvoorbeeld aan een goed doel of een organisatie die een speciale betekenis had voor de overledene. Door te kiezen voor een donatie in plaats van bloemen, kunnen families een blijvende impact creëren die de waarden en interesses van hun dierbare weerspiegelt. Dit draagt bij aan het creëren van een nalatenschap die verder reikt dan de plechtigheid zelf.

Rituelen met bloemen

Rituelen met bloemen kunnen een belangrijke rol spelen bij het afscheid nemen. Tijdens een ceremonie kunnen familieleden en vrienden bijvoorbeeld elk een enkele bloem nemen en deze in een vaas plaatsen terwijl ze hun laatste eer bewijzen aan de overledene. Dit ritueel van gezamenlijk bloemen plaatsen symboliseert het samenkomen van mensen om hun liefde en respect te tonen. De vaas kan dan na de dienst naar een speciale plek worden gebracht, zoals het graf of een herdenkingsplek. Ook zien we vaak dat de bloemen naderhand mee naar huis gaan en daar bijvoorbeeld worden gedroogd, zodat iets blijvends kan worden bewaard.

Kortom, de mogelijkheden met betrekking tot bloemen tijdens een afscheid zijn veelzijdig. Van traditionele bloemstukken tot alternatieve opties zoals bloemenbanden en donaties, en van rituelen tot het creëren van blijvende herinneringen. 

Meer inspiratie opdoen voor bijvoorbeeld een omhulsel, rouwvervoer of bijzondere locatie? Kijk dan ook een op onze pagina met sfeerimpressies of bel voor meer mogelijkheden naar 010 – 304 63 73.