BLOG artikel

Heb ik mijn zoon gevonden op Hofwijk?

Rotterdam Crematorium en begraafplaats Hofwijk monument baby uitvaarten

Oktober 2021 – Wendy Dolk

Tijdens onze ontdekkingstocht in de wondere wereld van de uitvaart zijn we ook bij crematorium en begraafplaats Hofwijk langsgegaan. Een crematorium, begraafplaats en natuurbegraafplaats bij Bijzonder Vaarwel om de hoek, aan de Delftse Schie. Nooit eerder geweest, want… wat moet je op een begraafplaats als er niemand ligt die je hebt gekend? Tijdens de rondleiding kwamen we onder andere langs het deel waar natuur begraven wordt…heel mooi is dat trouwens. Maar ook langs de urnentuin en diverse monumenten, waaronder een monument voor baby’tjes geboren voor de magische grens van 24 weken.

Wettelijke verplichting

Baby’s die worden geboren in de eerste 24 weken van de zwangerschap tellen voor de wet eigenlijk niet mee. Het klinkt vreselijk, maar er zijn geen verplichtingen aan wat te doen met het lichaampje. Sommige mensen kiezen ervoor om hun kindje achter te laten in het ziekenhuis waarna het ziekenhuis zorg draagt voor de lichaamsbestemming. Hierop volgt een crematie bij Hofwijk waarna het as bij dit monument (zie foto) wordt uitgestrooid. Ouders kiezen ervoor om wel of niet op de hoogte te worden gesteld wanneer hun kindje gecremeerd is en uitgestrooid.

Het Monument op Hofwijk

Mijn man en ik hebben er 11 jaar geleden voor gekozen om dit niet te willen weten. En nu sta ik ineens bij een monument waarbij alle baby’s die in de Rotterdamse ziekenhuizen zijn achtergebleven uitgestrooid zijn. Het doet me veel… meer dan ik had durven denken. Ik vraag mij hardop af of mijn zoon hierbij kan liggen, het is immers 11 jaar geleden. De vriendelijke dame die ons de rondleiding geeft gaat na per wanneer Hofwijk deze handeling uitvoert. Hofwijk doet dit blijkbaar pas sinds 2013. Ik heb dus niet mijn zoon gevonden. Wel heb ik ondervonden dat ik wil uitzoeken waar hij wél ligt. Als het maar een half zo mooi plekje is wat Hofwijk voor deze baby’tjes heeft gemaakt, doet dat mijn moederhart goed.

Ouders die voor bepaalde keuzes komen te staan tijdens het afbreken van de zwangerschap of bij het plotseling overlijden van hun baby maken die keuzes vaak met de beste bedoelingen, men weet niet beter. Dat gevoel heb ik ook gehad maar met alle kennis van nu weet ik dat ik het helemaal anders zou doen. Mochten jullie in de positie komen waarin jullie een afscheid voor jullie kindje moeten plannen; Bijzonder Vaarwel staat jullie graag bij en licht jullie voor over alle mogelijkheden, want er zijn er zoveel meer dan dat het ziekenhuis vertelt. Laat jullie niets wijs maken, volg je gevoel, volg je hart. Bij mij heeft het 11 jaar geduurd, maar ook ik ga mijn hart volgen en alsnog de laatste rustplek van mijn zoon opsporen.

Ben je op zoek naar meer informatie over een baby uitvaart? Neem dan contact op met Bijzonder Vaarwel of kijk op deze website over Baby Uitvaarten.

natuurbegraafplaats Hofwijk Rotterdam