BLOG artikel

Kind mee naar uitvaart?

Begraafplaats Crooswijk beeld moeder en kind baby

September 2021 – Joyce Aalberts

Vandaag had ik een fijn en liefdevol vader-dochter gesprek. Mijn nieuwe rol als uitvaartleider zet ook hem aan het denken. En dus hebben we het vaker over de dood en over hoe we beide ons afscheid voor ons zien. Daar, waarin de dood vroeger een onderwerp was wat liever vermeden werd door mijn ouders, merk ik dat het er wél over hebben ons nog dichter bij elkaar brengt.

‘Waarom namen jullie mij nooit mee naar uitvaarten?’ vroeg ik mijn vader laatst. ‘We dachten dat dat beter voor je was, we wilden je beschermen.’ Was het antwoord. Niet wetende dat door mij op afstand te houden, ze mij ook de kans ontnamen op het laatste afscheid. De afgelopen jaren heb ik geleerd dat afscheid nemen heel persoonlijk is en intiem kan zijn. Het is een essentieel onderdeel van het rouwproces. Toch denken nog veel mensen hier anders over; neem je je kind nou wel of niet mee naar een uitvaart?

Een laatste kans op afscheid, daar heeft ook een kind recht op. Het helpt bij zijn of haar rouwproces, omdat kinderen hierdoor beseffen dat iemand daadwerkelijk overleden is. Uiteraard speelt leeftijd hier ook een rol in, alhoewel mijns inziens zowel jonge als wat oudere kinderen een uitvaart prima kunnen bijwonen. Goede begeleiding vanuit ouders of verzorgers is dan wel belangrijk. Want vroeg of laat zullen vragen volgen. Open communicatie is dan van groot belang. Meer over weten? Dan raad ik je het boek aan van Manu Keirse – Kinderen helpen bij verlies.

Los van het mee nemen van kinderen naar de uitvaart zijn er andere manieren om een kind te betrekken bij het afscheid. Er zijn diverse rituelen waaraan gedacht kan worden. Denk aan het branden van een kaarsje of het maken van een tekening maken en deze leggen op de kist. Ook het beschrijven of beschilderen van een kist is iets wat steeds vaker wordt gedaan. De kleurplaatkist van Kleurjekist is hier een mooi voorbeeld van. Bijzonder Vaarwel kan hierin adviseren. Samen bedenken we wat moois en passends bij de leeftijd en bij de familie. Kijk ook eens op onze pagina met sfeerimpressies voor meer inspiratie.