BLOG artikel

De kracht van muziek tijdens een uitvaart

kracht van muziek tijdens een uitvaart

Juli 2023 – Joyce Aalberts

Een uitvaart is een emotionele en intieme gelegenheid. We nemen afscheid van een dierbare. Een element dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar een diepgaand effect kan hebben op het herdenkingsproces, is muziek. De kracht van muziek tijdens een uitvaart is groot. Muziek heeft de kracht om troost, herinnering en verbondenheid te bieden tijdens deze moeilijke momenten. In dit artikel willen we de rol van muziek tijdens een afscheid belichten en je inspireren met enkele tips om het meeste uit deze waardevolle toevoeging te halen.

Met muziek creëer je een passende sfeer bij een afscheid

Muziek heeft het vermogen om een bepaalde sfeer te creëren en de emoties van de aanwezigen te versterken. Denk na over de persoonlijkheid en voorkeuren van de overledene en selecteer muziekstukken die bij zijn of haar leven passen. Klassieke stukken kunnen een gevoel van sereniteit en eerbied oproepen, terwijl hedendaagse nummers de persoonlijkheid van de overledene kunnen weerspiegelen. Door de juiste sfeer te creëren, helpt muziek om de essentie van de herdenking vast te leggen. 

Het delen van herinneringen

Muziek kan een krachtig hulpmiddel zijn om herinneringen op te roepen en te delen. Kies liedjes die een speciale betekenis hadden voor de overledene of die belangrijk waren tijdens belangrijke momenten in zijn of haar leven. Deze liedjes kunnen warme en liefdevolle herinneringen oproepen, waardoor de aanwezigen samen kunnen glimlachen of zelfs een traan kunnen laten. Kies bijvoorbeeld een muziekstuk dat past bij de herinnering die je deelt in je speech. Het delen van deze gedeelde ervaringen kan troost bieden en een gevoel van verbondenheid creëren.

Muziek bij de ceremonie biedt troost en reflectie

Tijdens een ceremonie hebben mensen vaak behoefte aan troost en reflectie. Kies muziekstukken die rustgevend en meditatief zijn om een moment van stilte en bezinning te creëren. Instrumentale stukken kunnen emoties op een diepgaande manier overbrengen zonder woorden, waardoor ruimte ontstaat voor persoonlijke gedachten en gevoelens. Live muziek biedt daarin een extra dimensie en wordt tegenwoordig aangeboden in alle soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan een strijkkwartet, een bandje, een gitarist of pianist, of klankschalen. Bijzonder Vaarwel heeft ervaring met meerdere muzikanten en helpt je diegene te vinden, die past bij jouw afscheid.

Muziekbandje bij uitvaart in Crematorium Maeterlinckweg Rotterdam

Individualiteit en persoonlijke uitdrukking

Elke uitvaartceremonie is uniek, net als de persoon die wordt herdacht. Muziek biedt een kans om de individualiteit en persoonlijke uitdrukking van de overledene te vieren. Sta open voor muziekgenres die niet traditioneel worden geassocieerd met uitvaarten. Bijvoorbeeld, als de overledene een liefhebber was van jazzmuziek, overweeg dan om live jazzmuzikanten uit te nodigen om een speciale sfeer te creëren. Door muziek af te stemmen op de persoonlijkheid van de overledene, wordt de ceremonie een authentieke viering van het leven.

Laat muziek de soundtrack zijn van liefdevolle herinneringen en een eerbetoon aan het leven van uw dierbare. Bijzonder Vaarwel helpt je graag verder. Op zoek naar inspiratie in de categorie ‘niet-standaard muzieknummers’? Bekijk de top 20 van Bijzonder Vaarwel! Of toch benieuwd naar de top 100 meeste gedraaide muziek? Kijk dan eens hier. Voor meer inspiratie over rouwvervoer, locaties of omhulsels kun je terecht op onze pagina met sfeerimpressie.

Top 20 Bijzonder Vaarwel

10,000 Days – Tool

Let’s Stay Together – Al green 

Nothing Else Matters – Metallica 

All Of Me – John Legend

Ain’t No Sunshine – Bill Withers

Last Goodbye – Anouk

The End – The Doors

No Me – Kensington

Mother Earth – Within Temptation

In The End – Linkin Park

How Do I Say Goodbye – Dean Lewis

In The Stars – Benson Boone

Pointless – Lewis Capaldi

Through The Echoes – Paolo Nutini

Welcome To The Black Parade – My Chemical Romance

Society – Eddie Vedder

Memories – Maroon 5

I Don’t Want To Miss A Thing – Aerosmith

Since You Been Gone – Rainbow

Ghosts (How Can I Move On) – Muse