BLOG artikel

Samenwerken in de uitvaartwereld

Bijzonder Vaarwel bestaat uit Wendy Dolk en Joyce Aalberts.

December 2022 – Wendy Dolk

Bijzonder Vaarwel bestaat uit Wendy Dolk en Joyce Aalberts. Samen werken we in opdracht van de familie. Wij leggen uit wat de opties zijn en denken mee met de wensen en de behoeften van de nabestaanden. De invulling van een afscheid is uiteraard altijd de keus van hen. Dit is het geval met het omhulsel, met de invulling van de ceremonie, de muziek, de rouwauto, dragers etc. Dus Joyce en ik hebben daar nooit discussie over.

We kunnen het wel eens oneens zijn over bijvoorbeeld de planning; wie doet wat en wanneer. Maar ondertussen zijn wij al ruim 10 jaar vriendinnen. En door onze zakelijke relatie hebben we elke dag contact. We vinden het essentieel voor ons samenwerken, dat we alles uitspreken naar elkaar. En dat doen we dus ook. Er is niets wat belangrijk genoeg is om onze vriendschap voor op het spel te zetten. Maar ook ons bedrijfssucces niet! 

Wij merken ook dat de ene familie de andere niet is. En dat zij, maar ook wij, wel eens betere aansluiting vinden bij de één. Dan is het fijn om de rollen zodanig te verdelen dat het voor iedereen goed uitpakt. Op een natuurlijke manier is tussen ons ook een bepaalde taakverdeling ontstaan. We hebben allebei onze sterke punten en onze zwakke punten en deze verschillen nogal van elkaar. In die zin zijn we complementair aan elkaar wat leidt tot de perfecte samenwerking!

Wij ervaren het als heel prettig dat wij dit vak samen uitoefenen. We maken situaties mee die thuis niet uit te leggen zijn, een bepaald gevoel, een bepaalde geur, een emotie die wij samen meemaken is beter om samen te verwerken. Na elk afscheid nemen wij de tijd om de afscheidsweek te evalueren. We gaan samen lunchen, een borrel drinken of dineren. Ook dat hoort bij samenwerken. Tijdens deze momenten bespreken we alles wat er zich heeft afgespeeld en waar we dingen anders hadden kunnen doen of wat er juist helemaal goed ging, waar we blij mee zijn en waar minder. Dit draagt bij aan onze verwerking en ontwikkeling.

Er zijn weinig slapeloze nachten na het afscheid. Tijdens de afscheidsweek daarentegen een stuk meer. Hebben we aan alles gedacht? En ook dan is het fijn om elkaar in de ochtend te kunnen bellen en eventueel gerust te kunnen stellen. Naast het feit dat wij ook gewoon lekker op vakantie kunnen gaan omdat we weten dat de ander de boel goed opvangt en draaiende houdt. 

Wij zijn van mening dat wij echt het mooiste vak van de wereld hebben maar wat het nog mooier maakt is dat wij het samen doen. Meer weten over wie wij zijn? Lees hier dan verder.