BLOG artikel

Hoe werkt thanatopraxie of ook wel lichte balseming?

Opbaring middels thanatopraxie, ook wel lichte balseming.

Juli 2023 – Wendy Dolk

Het opbaren van een overledene is een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Het biedt de gelegenheid voor nabestaanden om afscheid te nemen van hun dierbare. Het proces van opbaren kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Het is afhankelijk van de culturele en religieuze tradities en de persoonlijke voorkeuren. Ook spelen de omgevingsfactoren hierin mee zoals de locatie en temperatuur.

Bij elke vorm van opbaring is het belangrijk om de hygiëne en het welzijn van het lichaam te waarborgen. Dit kan onder meer met het gebruik van een koeling of met conserveringsmethoden zoals thanatopraxie.

Wat is thanatopraxie?

Thanatopraxie is een techniek die wordt toegepast op het lichaam van een overledene. Ze helpt om het te conserveren en te behouden voor een bepaalde periode. Het is een vorm van postmortale zorg die wordt uitgevoerd door een thanatopracteur, ook wel bekend als een balsemer.

Het doel van thanatopraxie is om het lichaam van de overledene voor te bereiden op een openbare opbaring, begrafenis of crematie. Het proces van thanatopraxie omvat het gebruik van speciale technieken en chemicaliën om ontbinding en bacteriële groei te vertragen. Het lichaam ziet er natuurlijker uit en de hygiëne wordt verbeterd. Tijdens het proces wordt het bloed uit het lichaam vervangen door een mengsel van conserverende vloeistoffen, zoals formaldehyde. Dit helpt om de lichaamscellen te behouden en de ontbinding te vertragen. Ook andere technieken kunnen worden toegepast, zoals het verzorgen en cosmetisch opmaken van het lichaam om het een meer natuurlijke uitstraling te geven.

De voordelen van thanatopraxie

Thanatopraxie heeft verschillende voordelen. Het helpt om het lichaam er beter uit te laten zien voor degenen die afscheid willen nemen van de overledene. Maar ook draagt het bij in het voorkomen van de verspreiding van infectieziekten en het verminderen van onaangename geuren. Belangrijk is dat het nabestaanden de kans geeft om op een respectvolle en intieme manier afscheid te nemen van hun dierbaren. Het lichaam bevriest niet, het blijft flexibel, aaibaar en zacht. Zeker bij het verlies van een baby of kind is het fijn om nog te kunnen knuffelen, kroelen en verzorgen in de laatste week voorafgaand aan het afscheid.

Het is belangrijk op te merken dat thanatopraxie niet in alle culturen en religies gebruikelijk is. Sommige culturen geven de voorkeur aan natuurlijke ontbinding en hebben specifieke rituelen en tradities rondom de dood. Wij respecteren daarom de wensen van de overledene en de culturele of religieuze overtuigingen van de familie bij het nemen van beslissingen over postmortale zorg.

De thanatopracteur

Thanatopraxie is een gespecialiseerde zorg die wordt uitgevoerd door getrainde professionals. Zoals geldt voor al onze leveranciers zijn wij ook hierin onafhankelijk. Dat neemt niet weg dat wij je graag voorstellen aan André Lagendijk. In 2009 heeft hij zijn diploma Thanatopraxie behaald in Frankrijk. Sindsdien is hij als thanatopracteur werkzaam en heeft hij een ruime ervaring opgedaan met het balsemen van overledenen.

Na al die tijd is thanatopraxie en eigenlijk alle (al dan niet) specialistische postmortale zorg voor hem meer geworden dan alleen maar werk. Zodoende is hij gestart als zelfstandig ondernemer om zo zijn  werk nóg meer een eigen touch te geven. Wij hebben diverse fijne ervaringen met André gehad en raden dan ook aan om een kijkje op zijn website te nemen.

Als je meer wilt weten over thanatopraxie of je overweegt deze optie voor postmortale zorg, neem dan contact op met Wendy en Joyce van Bijzonder Vaarwel, zij vertellen je er graag meer over.