BLOG artikel

De wondere wereld van de uitvaartverzekeringen

Oude uitvaartpolis van uitvaartverzekeringen van niet meer bestaande verzekeringsmaatschappij

Augustus 2022 – Wendy Dolk

Wanneer je ooit een of meerdere uitvaartverzekeringen hebt afgesloten, of dat jouw ouders dat voor jou hebben gedaan bij je geboorte, heeft de verzekeringsmaatschappij jou of jouw ouders waarschijnlijk niet geïnformeerd dat jij of jouw naasten bij overlijden vrij zijn in het kiezen van de persoon die jouw uitvaart mag gaan begeleiden. Want waarom zouden ze ook? Het is voor de grote verzekeringsmaatschappijen hun verdienmodel. Maar weet dat je vrij bent om de uitvaartondernemer te kiezen waar jij je goed bij voelt. Dan kan dus heel goed Bijzonder Vaarwel zijn.

Zodra er iemand overleden is die een uitvaartverzekering heeft, is het belangrijk dat jullie niet eerst de verzekeringsmaatschappij bellen, maar de uitvaartondernemer van jullie keus. Vervolgens gaat diegene ervoor zorgen dat de verzekeraar uitbetaald en dat jullie het afscheid krijgen dat bij jullie past.

Verschil in uitvaartverzekeringen

Er zijn nogal wat verschillen in het aanbod uitvaartverzekeringen, wij zullen ze hieronder kort beschrijven. Maar welke soort verzekering je ook hebt, weet dat je vrij bent in de keus van van jouw uitvaartondernemer. 

Naturaverzekering

Wanneer je een naturaverzekering hebt afgesloten krijgt je bij overlijden in diensten uitbetaald. Eigenlijk de standaard diensten die een verzekeraar in zijn pakket heeft of waar hij afspraken mee heeft qua leveranciers. De meeste verzekeraars zijn zo groot dat ze eigen crematoria, aula’s, koffiekamers, kisten makers, drukkerijen etc hebben dat het neerkomt op een heel standaard uitvaart. Niet afgestemd op jullie wensen. Mocht je nou eigenwijs zijn en toch besluiten om een roze kist te nemen in plaats van de standaard hout kleur, dan betaal je daar flink extra voor.

Bij een naturaverzekering zal de verzekeraar op een voor hen zo goedkope manier de uitvaart regelen terwijl ze jullie proberen te overtuigen dat jullie een totaalpakket krijgen die de nabestaanden zal ontlasten, omdat zij verder geen omkijken hebben naar de uitvaart. Terwijl dat juist niet is wat wij wensen voor de families die wij begeleiden. Juist het maken van de juiste, passende keuzes helpt enorm in het rouwproces. Dus wanneer je een naturaverzekering hebt, kun je ervoor kiezen deze uit te laten betalen.

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering is het tegenovergestelde; je bent bij overlijden verzekerd voor een geld bedrag wat uitgekeerd wordt na overlijden. Met dit geld kan (een deel van) de uitvaart betaald worden. Uiteraard is de hoogte van de uitkering afhankelijk van de hoogte van het verzekerd bedrag. Met het vrijkomen van dit geld ben je helemaal vrij te doen wat je wenst. Alle keuzes omtrent de uitvaart zullen jouw eigen keus zijn. Geen afspraken met leveranciers zullen van invloed zijn. Een ander pluspunt is dat niet het totale bedrag aan de uitvaart besteed hoeft te worden. 

Combinatie-uitvaartverzekering

Een andere optie is kiezen voor een combinatie van de natura- en de kapitaalverzekering; de  combinatie-uitvaartverzekering. Hierbij zijn extra diensten die niet in de natura-verzekering zitten, gedekt. Deze vorm biedt minder keuzevrijheid dan de kapitaalverzekering. Maar in ieder geval zorgt het ervoor dat er geen financiële zorgen zijn voor de nabestaanden wanneer er net buiten de kaders gekozen wordt.

Natura-sommenverzekering

De natura-sommenverzekering is bijna hetzelfde als de kapitaalverzekering. Het verschil is dat de uitkering van deze uitvaartverzekering uitsluitend aan de uitvaart besteed moet worden.

Kies voor een indexatie

Wanneer je een uitvaartverzekering hebt is het verstandig om voor de optie indexatie te kiezen. Bij een indexatie van de uitvaartverzekering wordt het uit premiebedrag jaarlijks verhoogd met een bepaald percentage. Uitvaartverzekeraars bepalen dit percentage op basis van de werkelijke kostenstijging van het afscheid. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij overlijden omdat het bedrag toereikend moet zijn om alle kosten te dekken. 

Uitvaart zonder uitvaartverzekeringen

Uiteraard heeft niet iedereen een of meerdere uitvaartverzekeringen. Dan is het van belang om na te gaan welke financiële ruimte er is voor de uitvaart. Wellicht is er een bedrag gespaard voor de uitvaart. Wanneer de overledene genoeg financiële middelen heeft om de uitvaart zelf te bekostigen is het belangrijk dat de opdrachtgever van het afscheid (dus degene die opdracht geeft aan de uitvaartondernemer om het afscheid te regelen) beschikking heeft tot deze middelen. 

Indien iemand overleden is waarvan niemand in de directe omgeving of de overledene zelf ook niet over de financiële middelen beschikt om de kosten van een uitvaart te voldoen, kun je contact opnemen met de gemeente waar de overledene was ingeschreven. Deze bekijkt dan samen met de nabestaanden of er een andere vorm van financiering mogelijk is. Let wel dat er dan geen keuzevrijheid is in welke vorm dan ook. 

Oude polis van uitvaartverzekering

Heb je een uitvaartpolis maar bestaat de verzekeringsmaatschappij niet meer? Geen probleem. Bijzonder Vaarwel helpt je op weg en zoekt uit welke verzekeringsmaatschappij zich over de uitvaartpolis heeft ontfermt en deze verzilvert. Het is dan wel belangrijk dat je de uitvaartpolis nog hebt.

Heb je geen polis kunnen vinden? Maar weet je zeker dat jij, of jouw dierbare, een uitvaartpolis hebt en weet je niet bij welke verzekeringsmaatschappij? Dan kun je gebruik maken van de zoekservice van Het Verbond van Verzekeraars. De aanvraag kun je hier indienen. Er zijn echter wel bepaalde voorwaarden waar aan voldaan moet worden. Het is namelijk alleen maar mogelijk om de informatie op te vragen als je eigenaar bent van de polis of als de verzekerde overleden is. In dit laatste geval is het van belang dat je een erfgenaam, kind, echtgenoot, echtgenote of samenwonende partner van de overledene bent. Of als je de persoon bent die is aangewezen om de nalatenschap af te handelen, zoals een notaris.

Heb je na het lezen van deze blog vragen? Neem contact op met Bijzonder Vaarwel, dan helpen we je verder.