Cremeren
Cremeren en begraven zijn de twee meest voorkomende vormen van lijkbezorging in Nederland. Jarenlang is begraven de voorkeur geweest van velen, maar na de millenniumwisseling is vastgesteld dat het aantal crematies toch de overhand heeft gekregen. Tegenwoordig kiest 60-70% van onze bevolking voor cremeren. En toch is dit niet nieuw. Blijkbaar was cremeren al gedurende de Romeinse tijd de meest voorkomende manier van lijkbezorging. En zelfs toen al werden asresten bewaard in een urn. Niets nieuws dus, cremeren.

Wat gebeurt er met cremeren?
Bij cremeren wordt een overledene na de ceremonie naar de crematieoven gebracht. Voor de nabestaanden is er de mogelijkheid om mee te gaan. Ze kunnen mee tot aan de oven en hebben de keuze om het invoerproces bij te wonen. We merken dat de vraag hiernaar toeneemt. Tot het laatste moment bij de dierbare zijn blijkt steeds vaker de wens te zijn van de nabestaanden. Wanneer de ovendeur open gaat wordt de overledene in de gesloten mand of kist de oven in geschoven, waarna de deur direct sluit.
Wat gebeurt er met de as?
Van het verbrandingsproces is aan de buitenkant dus niets te zien. De temperatuur in de oven is ook zo extreem hoog (~1100 graden) dat er geen vlammen zichtbaar zijn in de oven. Na 1 tot 2 uur is het lichaam volledig tot as vergaan. De as van de overledene wordt opgevangen en bewaard in een asbus. In Nederland is wettelijk bepaald in de As-wet dat de as niet meteen vrij gegeven mag worden maar door het crematorium nog 1 maand wordt vastgehouden. Na 1 maand krijgt de familie bericht van het crematorium, dat zij de as mogen komen halen. Vaak is er een strooiveld aanwezig bij het crematorium, dus desgewenst mogen de nabestaanden de as hier (laten) uitstrooien.
Welke mogelijkheden zijn er voor de as?
De nabestaanden kunnen er ook voor kiezen om de asuitstrooiing elders te laten plaats vinden, bijvoorbeeld op een locatie die de overledene aan het hart ligt. Het kan zijn dat er dan toestemming nodig is van de gemeente. Gemeenten hebben dit soms vastgelegd in een Algemene Plaatselijke Verordening. Ook uitstrooiing op zee is een mogelijkheid. Er bestaan rederijen die dit mogelijk maken. Naast uitstrooiing zijn er meer mogelijkheden. Dichtbij bewaren in een urn of zelfs de as laten verwerken in een sieraad behoort tot de mogelijkheden. Het moment van de asuitstrooiing is een bijzonder en speciaal moment. Kies voor de manier die bij jullie past; hou het intiem of maak er een event van. Ook hierin kan Bijzonder Vaarwel met jullie meedenken.
Heb je specifieke wensen en wil je weten of dit mogelijk is? Neem dan contact op met Bijzonder Vaarwel. Wij helpen je graag verder.